Tiablo E3A Exquisite

DSC_4293
DSC_4338 DSC_4339


Tiablo var engang kendt for deres store langlysende lygter (A8/A9/A10/ACE), men har også lavet nogle andre lygter, her kigger jeg på den første lygte fra en ny serier som hedder "Exquisite" (udsøgt). Det er en AAA lygte med to lysstyrker og strobe, den bruger en trykknap bag på lygten til tænd/sluk og valg af indstilling. Indstillingerne er høj-lav-strobe og lygten vil huske den sidst valgte indstilling. Dette er også en af de få lygter som officielt understøtter LiIon batterier. Overfladen på lygten er i HA (type 3 anodiseret) og skulle dermed være forholdsvis robust.

DSC_4288 DSC_4291 DSC_4290

Lygten bliver leveret i en karton æske med et vindue. Den har nogle symboler på æsken, men de er ikke fra den nye FL1 standard.

DSC_4292

Indholdet af æsken er lygten, to ekstra O-ringe, en nøglering, ekstra gummi hætte til trykknappen, brugsanvisningen og et garantikort.

DSC_4295 DSC_4296

Lygten bruger en XP-G lysdiode som sidder i midten af en lille OP (Orange Peel, appelsinskal) reflektor. Lygten har en stålring på forsiden, som beskytter på stød og slag.

DSC_4298 DSC_4300

Hovedet på lygten er glat og navnet samt typen på lygten er trykt på hovedet. Batteriforbindelsen i hovedet bruger et kredsløbskort med ring, dvs. der går ikke strøm i gevindet og det er muligt at løsne hovedet for at sikre lygten mod at tændes.

DSC_4304

Batterirøret har gevind og en O-ring i begge ender. Gevindet er anodiseret, da strømmen går gennem enderne af røret (som er blanke).

DSC_4297

På batterirøret er der noget rifling, mellem fladerne.

DSC_4301 DSC_4307

I bagenden er der den sædvanlige fjeder og gemt over den en afbryder. Knappen til kontakten fylder det meste af lygtens bagende, der er dog plads til en ring med nogle huller som den medfølgende nøglering kan sættes i. Afbryderen stikker så langt ud at lygten ikke kan stå på bagenden.

DSC_4310

Så meget kunne lygten skilles af, uden at bruge værktøj.


Dette er en en flot udformet lygte, med en trykknap og den virker med både NiMH og LiIon batterier. Elektronikken er dog ikke så smart, den skulle sikre konstant lysstyrke, men det klarer det ikke særlig godt og den har heller ikke et kredsløb til at sikre LiIon mod afladning, med disse par små problemer syntes jeg at "exquisite" betegnelsen måske ikke er helt berettiget. Det forhindre dog ikke lygten i at være en god lygte.Målinger og data

DSC_4308

Lygten er beregnet til at bruge alle batterier i AAA størrelse (Alkaline, NiMH, Lithium, LiIon).

Målt størrelse og vægt:
Længde: 87.6 mm
Diameter: 14.5 mm
Vægt: 31.2 gram med eneloop

Lygten bruger en Cree XP-G R5 lysdiode.

Measurements

I ovenstående tabel har jeg brugt 800mAh eneloop og 350mAh LiIon batterier til målinger og estimat af drifttiden. Den estimere lumen er beregnet ud fra de opgivne 200 lumen og så skaleret ud fra målt lysstyrke. Lav lysstyrke på LiIon er over opgivet værdi. Drifttiden på lav er ret optimistisk opgivet.

CurrentLux

Et spændings sweep viser at lygten har stabiliseret lysstyrke ned til omkring 1.2 volt, som altid ved stabilisering, så giver det et højt strømtræk når batteriet er lav på spænding. Som det kan ses fra drifttidskurven, så gør stabiliseringen ikke rigtig noget på høj lysstyrke, undtagen de sidste 5 minutter på et LiIon batteri.

Runtime

Stabiliseringen er vanskelig at se på høj, men virker fint for lav lysstyrke.

E3ALowpwm
E3ALowpwmLiIon

Lygten bruger pwm på 460 Hz til at dæmpe lyset med (dvs. på lav lysstyrke). Det kan ses at pulserne er højere ved LiIon og det passer fint sammen med at LiIon giver kraftige lys på lav lysstyrke (Øverst: NiMH, nederst: LiIon).

E3ALowpwmPulse

Hver pwm puls starter med en spids, dette er reguleringen som skal bruge lidt tid til at justere ind, når den starter. Denne puls er meget hurtig og kan ikke ses med øjnene.

E3AStrobe
E3AStrobeLiIon

Strobe er på 10 Hz med 50% duty cycle og bruger høj lysstyrke, her findes opstart spidsen også.Sammenligning med andre lygter

Tiablo E3A Exquisite NiMH, Tiablo E3A Exquisite LiIon, 4Greer WS1 NiMH
DSC_4391a DSC_4392a DSC_4393a

Ray S20 NiMH, Ray S20 LiIon, 4Sevens Preon ReVo
DSC_4397a DSC_4398a DSC_4399a

Den fulde sammenligning med flere billeder af lyset og grafer med målinger findes her.Notes

Nogle folk har oplevet at lygte gik i stykker med LiIon batteri.