Fenix TK45

DSC_3120

DSC_3180

Fenix har lavet to store lygter før, det er TK30 og TK40 begge med MC-E led, denne gang har de valgt en anden løsning. Lygten bruger 3xXP-G leds og de sidder i hvert sit hoved på lygten, så den har 3 hoveder, dette giver et ret specielt design. Lygten har fire lysstyrker og 3 blinke indstillinger, som styres med to trykknapper. Lygten er lavet af aluminium med type 3 anodisering, som giver en meget holdbar overflade.

DSC_3117

Lygten leveres i en plastik æske/kuffert med indbygget håndtag.

DSC_3119

Indholdet af æsken er lygten, håndledsrem, 2xO-ringe, a nøglering, et garantibevis og en manual.

DSC_3121 DSC_3122 DSC_3124

De 3 hoveder har alle glatte reflektorer, hver med en XP-G led. Designet med 3 separate hoveder sikre at lygten ikke kan rulle, men kan gøre det lidt svært at rengøre lygten.
Laveste lysstyrke bruger kun et hoved af gangen, men skifter mellem dem, de andre indstillinger bruger alle 3 hoveder.

DSC_3287 DSC_3125

På meget korte afstande er det muligt at se 3 separate lysstråler. På billedet er afstanden 10 cm og der begynder lyskeglerne at overlappe, på 1 meters afstand kan det ikke ses at der er 3 lysstråler.

DSC_3128

Lige bag hovedet er der to trykknapper, en til tænd/sluk, samt skift mellem stabil og blinke indstillinger, den anden trykknap skifter lysstyrke (lav til høj), når der trykkes på den. Begge trykknapper er elektroniske kontakter uden nogen lås, den aktuelle tænd/sluk og indstilling styres elektronisk. Tænd kontakten skifter når den slippes, dvs. tryk og slip for at tænde/slukke. Når lygten er tænd vil to hurtige tryk skifte til blinkeindstillinger.
Både den valgte lysstyrke og blinkeindstilling bliver husket, men lygter vil aldrig tænde i en blinke indstilling, men på den sidste valgte lysstyrke.

DSC_3134

Modsat kontakterne har lygten et hul til en håndledsrem.

DSC_3136

I hovedet er der tilslutninger til strømmen, lygten bruger ikke kroppen til at føre strøm, både + og - kommer direkte fra batteriholderen.

DSC_3149

Gevindet, i begge ender af batterirøret, er firkantet og har O-ringe til at tætne samlingerne. Hovedet går så langt forbi O-ringen, at samlingen stadig vil være tæt, selvom hovedet løsnes så lygten ikke kan tændes.

DSC_3148

Riflingen på lygten er lavet med store firkanter som har en mindre rifling på dem, dette sammen med lygten facon, givet et godt greb om lygten.

DSC_3135 DSC_3137

Bagenden er flad så lygten kan stå på den. På indersiden har bagenden ingen elektriske forbindelser, da den kun skal skubbe batteriholderen frem.

DSC_3141
DSC_3142

Batteriholderen er til 8 AA batterier, som forbindes i serie. Den er lavet af plastik med et print i hver ende. Der er ingen metal stænger, som der var i TK40 holderen.

DSC_3139 DSC_3138

Forenden af batteriholderen har elektriske forbindelser til lygtens hoved. Fjederen i midten er + polen og udenom er der 4 forbindelser til - polen. Når batterierne skiftes i holderen, skal forenden af holderen holds væk fra metal! Bagenden af holderen har ingen elektrisk forbindelse til batterierne.

DSC_3143 DSC_3145

Batteriholderen har ingen markering af hvordan batterierne skal vende, men det er let nok at finde ud af. - skal være mod fjederen og + skal være mod pladen. Pladen er forsænket en lille smule, så hvis et batteri vendes forkert vil det ikke få forbindelse.

DSC_3146

Her er alle dele af lygten.



Lygten minder meget om TK40 i funktion, men har en anden lysprofil og trykknappen er flyttet fra bagenden til forenden af lygten og er blevet til to trykknapper. Denne ændring gør lygten bedre at betjene når den holdes i et underhåndsgreb (Se foto i toppen). Jeg syntes at designet med 3 hoveder er mere specielt, end egentligt praktisk, et enkelt hoved med 3 lysdioder havde været bedre og lettere at gøre rent.
Som forventet fra Fenix, så fungerer lygten godt og har en god regulering af lyset.



Tekniske data og målinger
DSC_3151

Lygten fungerer med alkaline og med NiMH batterier, den har brug for 8 styk!

Målt størrelse og vægt:
Længde: 202 mm
Diameter: 39.2 til 56 mm
Vægt: 516 gram med eneloop

Lygten bruger 3x Cree XP-G R5 lysdioder.

Measurements

I ovenstående table har jeg samlet alle indstillinger, inklusiv slukket, fordi lygten også bruger strøm når den er slukket. Alle de estimerede drifttider (runtime) er med eneloop batterier. Estimerede lumen er skaleret fra lygtes specificerede maksimum og viser at high og med indstillinger er følger specifikationerne, men low er lidt lavere.
Brightness er en relativ måling lavet med et luxmeter eller en lyssensor (For blinkeindstillinger).

CurrentLux

Et scan over spændingsområdet som lygten understøtter, viser at den har en god stabilisering ned til 4 volt. Lygten bruger 10.7 watt i turbo indstilling, det er mindre end 3.6 watt for hver lysdiode, dette presser ikke lysdioden, men giver en god virkningsgrad.

Runtime

Den gode stabilisering giver en meget stabil lysstyrke i hele drifttiden, undtagen når en lille sikkerhedsfunktion blander sig. Lygten skifter automatisk fra turbo til high efter noget tid, på kurven er det 49 minutter. For at undersøge hvor længe lygten kunne lyse på turbo, slukkede og tændte jeg lygten hvert 30 minut, så sikkerhedsfunktionen ikke blev aktiveret.

TK45Strobe

Lygten har en meget hurtigt strobe funktion på 15.7 Hz med 46% duty cycle, lysstyrken er et sted mellem high og turbo.

TK45SOS

Sos ser lidt mærkelig ud og årsagen er at regulationen er langsom til at stabilisere lysstyrken (Dette glimt findes ikke når der tændes på lav lysstyrke). Lys/mørke tiderne er omkring 0.55 sekund og det tager 11.7 sekundet at sende et sos. Pausen mellem hvert sos er cirka det samme som pausen mellem to bogstaver.

TK45Beacon

Advarsels blinker/beacon har samme glimt som sos. Den er på 2 Hz med 50% duty cycle.



Sammenligning med andre lygter

JetBeam M2S, Jetbeam RRT-3, Fenix TK40
DSC_3406a DSC_3407a DSC_3408a

Fenix TK45, ThruNite Catapult, ThruNite Catapult V2
DSC_3409a DSC_3410a DSC_3411a

For den fulde sammenligning med andre lygter med grafer og fotos af lyset se her.